TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK’ten ortak vergide adalet talebi
İşçi Konfederasyonları Tek Ses: Vergi Sistemi Adaletsiz!
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu tarafından imzalanan ortak bir açıklamada, Anayasa’nın “Vergi ödevi” başlıklı 73’üncü maddesinde yer alan “Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür” ifadesine dikkat çekildi.
Açıklamada, öncelikli taleplerinin bu Anayasa hükmünün uygulanması olduğu vurgulanarak, işçi konfederasyonları olarak 9 Temmuz 2024’te yapılan “insan onuruna yaraşır bir yaşam talep ediyoruz” başlıklı ortak açıklamada, vergi düzenlemeleri başta olmak üzere emek kesiminin acil taleplerinin kamuoyuyla paylaşıldığı hatırlatıldı.
Hayat Pahalılığı ve Gelir Adaletsizliği Artıyor
Açıklamada, bugün gelinen noktada artan hayat pahalılığı, gelir adaletsizliği ve vergideki adaletsizliklerin, başta işçiler olmak üzere toplumun dar gelirli kesimlerinin yaşam koşullarını zorlaştırdığı belirtildi. Ücretli çalışanların enflasyonun mağduru olduğuna vurgu yapılırken, geçim ve çalışma koşullarının bir an önce iyileştirilmesi gerektiği ifade edildi.
“Ücretli Çalışanlar Adaletsiz Vergi Yükü Altında!”
Açıklamada, Türkiye’de gelir ve servet eşitsizliğini dengeleyecek adil bir vergi sistemi ve bütüncül sosyal politikalara acil ihtiyaç olduğu dile getirilerek, dolaylı vergilere karşı ve ücretli çalışanların yüksek gelir vergisi ödemelerine vurgu yapıldı. Vergi sisteminin emek odaklı ve adaletli hale getirilmesi gerektiği belirtildi.
“İşçiler Vergi Dilimlerinde Gittikçe Mağdur Duruma Düşüyor!”
Açıklamada, ücretlerin vergilendirilmesindeki mevcut tarife ve oranların çalışanları mağdur ettiği belirtilerek, ücretliler için düzenlenen gelir vergisi tarifesinin adaletsizliğine dikkat çekildi. Geçmiş yıllarda birçok işçinin yılın son aylarına kadar ikinci vergi dilimine girmeyip mart ayında girmesi üzerinde durularak, gelir vergisi tarifelerinin güncellenmesi ve adil hale getirilmesi gerekliliği vurgulandı.
Ücretlerin vergiden muaf tutulması uygulamasına devam edilmesi ancak bu muafiyetin işçilerin kaybına neden olmayacak şekilde yapılması gerektiği belirtildi. Vergi sisteminin aile yükümlülüklerini göz önünde bulunduracak şekilde düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.